Naše služby Články Komentovaná rozhodnutí Právní předpisy Otázky a odpovědi Užitečné informace Profily zadavatelů

   Profil zadavatele

(Ne)uveřejňování smluv na profilu zadavatele


Veřejný zadavatel uveřejní na profilu zadavatele výši skutečně uhrazené ceny za plnění smlouvy, na kterou se vztahuje povinnost uveřejnění podle § 219 odst. 1. Skutečně uhrazenou cenu není zadavatel povinen uveřejnit, pokud není povinen uveřejnit smlouvu podle odst. 1. Takže skutečně uhrazenou cenu zadavatel neuveřejňuje u smluv, které jsou uveřejněny podle jiného právního předpisu. Je tento názor správný?


Veřejný zadavatel uveřejní nejpozději do 3 měsíců od splnění smlouvy na profilu zadavatele výši skutečně uhrazené ceny za plnění smlouvy, na kterou se vztahuje povinnost uveřejnění podle § 219 odstavec 1 ZZVZ. Jestliže ZZVZ jasně stanoví, že povinnost uveřejnit smlouvu na veřejnou zakázku se nevztahuje na smlouvy uveřejněné podle jiného právního předpisu (viz § 219 odstavec 1 písmeno d) ZZVZ). K tomu rovněž společné stanovisko Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva vnitra a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k problematice vztahu povinnosti uveřejnit smlouvu na veřejnou zakázku podle zákona o zadávání veřejných zakázek a povinnosti uveřejnit smlouvu podle zákona o registru smluv (viz http://portal-vz.cz/cs/Jak-na-zadavani-verejnych-zakazek/Metodiky-stanoviska/Stanoviska/Spolecna-stanoviska-MMR-a-UOHS)

Jestliže tedy veřejný zadavatel neuveřejňuje smlouvu na veřejnou zakázku dle § 291 odstavec 1 ZZVZ, pak mu nevzniká povinnost k takové smlouvě uveřejňovat výši skutečně uhrazené ceny. Pro úplnost však dodáváme, že tento názor na předmětná ustanovení zákona není zcela jednotný a některé ústřední orgány jej nepovažují za správný. Je tedy třeba tuto oblast sledovat a přizpůsobit se následně závěrům vyplývajícím zejména z rozhodovací praxe ÚOHS. Do té doby, v zájmu právní opatrnosti zadavatele, doporučujeme uveřejňovat na profilu zadavatele výši skutečně uhrazené ceny i u smluv, které byly uveřejněny podle jiného právního předpisu.

© 2017, RTS, a.s. | Lazaretní 13 | Brno | 615 00
Obsah tohoto webu můžete stahovat k využití pouze pro své osobní nekomerční potřeby. Není dovoleno tento obsah pozměňovat nebo dále reprodukovat. Web ani žádná jeho část nesmějí být kopírovány, uchovávány v rešeršním systému nebo přenášeny jakýmkoli způsobem včetně elektronického, mechanického, fotografického či jiného záznamu, ani zveřejněny bez předchozí dohody a písemného svolení provozovatele.